Het laatste tochtje van 2010

In het weekend van 23/24oktober hebben we de Commeraal naar de winterligplaats gevaren. Dit is het laatste zeiltochtje geweest voor dit jaar. Ons eerste watersportseizoen met de Commeraal zit er op.
Nu wacht er een mooie winter op ons. Tijd om te klussen en plannen te maken voor volgend jaar.

 

We hebben lang getwijfeld waar de Commeraal deze winter zou doorbrengen, tot we een telefoontje kregen van Hans. We moesten aankomend weekend de boot verleggen. Dit omdat ze gingen baggeren bij onze ligplaatsen.
De rest van de week hebben we volop contact gehad met havens, bedrijven enz. Al gauw werd duidelijk dat we hier eigenlijk te laat mee waren begonnen. De meeste bedrijven waren al vol. Alleen de duren, super duren of de havens die de boot alleen het water uit konden halen zonder mast waren nog over.
We hebben toen besloten om hem in het water te laten liggen. Dit omdat we veel klusjes binnen willen doen, en wij waren van mening dat de buitenkant/onderkant nog wel een jaartje kon wachten. Hopenlijk is dit een goede keuze, maar dit zullen we volgend jaar pas weten.

De Commeraal ligt nu tussen Kampen en Dronten. Bij de Roggebotsluis. http://www.roggebothaven.nl/
Het is een leuk klein haventje waar hij lekker kan uitrusten voor het volgende seizoen.

De tocht naar de haven was best heftig. We vertrokken op zaterdag om een uurtje of 12. Ze hadden 20knopen Zuid/west opgegeven. Dit bleek later een veel krachtigere wind te zijn.
In de vaargeul hadden we al een rif in het grootzeil gedaan. De omstandigheden waren toen nog prima, maar je kan beter te vroeg zijn als te laat.
Al snel trok de wind aan. 28/29 knopen en flinke golven kwamen ons tegemoet. Af en toe viel er al wat regen.
Het was lekker koud en we hadden alles onder controle

.

Na een tijd varen begon de regenkleding van Celina het water niet echt meer tegen te houden, langzaam werden alle lagen kleren een beetje nater en nater. Dit ging met een extreme snelheid toen ze aan de lage kant zat. Er kwam een golf aan en we sloegen te ver door. Het gangboord was al onderwater en toen......net over het randje waar Celina zat. Helaas toen was ze helemaal nat.

Na een paar uur zat ze klappertandend naast Alwin. Alwin had al 3 keer gezegt dat ze naar binnen moest gaan. Maar omdat ze lekker koppig was en ook de vissen aan het voeren was deed ze dit niet. Maar toen ze niet meer stil kon zitten van de kou luisterde ze toch maar. We hebben toen besloten om bij Stavoren naar binnen te gaan.

Alwin heeft het laatste stuk alleen gevaren. Gelukkig waren we al een heel end. Stuurautomaat erop, zodat Alwin het grootzeil in kon halen, fok naar binnen en Stavoren ingevaren.
We hebben toen samen de boot aangelegd. Dit is toch makkelijker als je met zijn 2tjes bent. Het gemaal stond alleen aan, we wisten niet dat de stoming daardoor zo sterk was, de boot werd zo tegen de stijger gelegd.
Even wat gestoei met de stootwilgen maar na een tijdje konden we lekker de kachel aan gaan zetten.

Toen we eenmaal alle natten kleren uit hadden werd pas duidelijk hoe koud Celina was. Met zijn tweetjes in de slaapzak gekropen en na 2uur kwam ze weer wat bij. Maar het duurde 4uur lang voordat ze weer helemaal op temperatuur was! Nog nooit eerder heb ik het zo koud gehad!

Na een onrustige nacht, de volgende ochtend rustig aangedaan. Aan het begin van de middag zijn we vertrokken.De wind was gedraaid. We konden nu lekker voor de wind, heerlijk met een zonnetje het laatste stuk varen.
Rond half 6 kwamen we aan bij de roggebothaven. Een mooi plaatstje uitgezocht en het zat er echt op.
Het laatste tochtje, waarvan we weer heel veel hebben geleerd zat er op! Op naar het volgende seizoen.

Tot volgend jaar.

Liefs de Crew

Add comment


Security code
Refresh