Najaarsvakantie 2010


Zo, daar zitten we dan. De eerste dag werken na een weekje vakantie zit er op. Vol herinneringen, ervaringen en leuke foto's rijker kijken we tevreden terug naar een mooie vakantie.

De drukke week veel mooie tochten begon op zaterdag 25 september 2010. Nadat we het huis hadden opgeruimd, tassen gepakt en alle boodschapjes hadden gedaan zijn we naar Makkum gereden. 

Onderweg nog even gestopt in Kampen bij de praxis. Hier hebben we onze nieuwste aanwinst gekocht: een mooi klein handig kacheltje. Voor maar liefst 13,50euro!!! Hier hebben we heel de vakantie heel veel plezier van gehad.

 

 

In Makkum aangekomen bleken we toch wel een hoop spullen te hebben meegenomen. De dikke jassen, broeken, mutsen en handschoenen nemen veel plaats in, maar we worden steeds makkelijker met alles opruimen en inruimen en na een uurtje had alles een vast plaatsje en leek de boot redelijk geordend. Nog even snel naar de watersport winkel voor Alwin zijn nieuwe bootlaarzen en even langs de sluis in Kornwederzand. Hier konden we helaas niet veel zien dus we keken zondag wel wat er in de sluis zou gaan komen.

's avond de reis nog een keer doorgenomen, getijden berekend en de vertrektijd vastgesteld. Zondag ochtend om half 11 zijn we vertrokken naar de Waddenzee. Op naar onze eerst eiland: TEXEL. De sluis bleek 100% mee te vallen en we beginnen er al goed aan te wennen.
De wind bleek wat tegen te vallen, maar met de zon in de rug hebben we de zeilen gehesen en hebben we koers gezet op TEXEL. Na een klein uurtje begonnen we ons te ontspannen en dobberde we met stroming mee beetje bij beetje dichter naar Texel toe.

 

Jajaja, en toen gebeurde het. Na 10x roepen en het mis te hebben was daar dan echt, voor het eerst in het wild. Zo'n 5 meter van de boot af een ZEEHOND. Ik (Celina) was door het dolle heen en hebben er nog snel een fototje van kunnen maken. En toen...... was hij al weer weg. Helaas, op naar de volgende.

 

 

Het laatste uurtje hebben we de motor aangedaan. Dit omdat we anders te laat in de haven zouden aankomen en stroming tegen zouden gaan krijgen. Bij de haven ingang netjes als een krabbetje naar binnen gevaren en even alle vissersboten bewonderd die de komende nacht allemaal uit zouden gaan varen voor een nieuwe werkweek.
Zo, de boot aangelegd en aan wal gegaan op het onbewoonde.....uhhh, Texel. 

 

 

De avonden waren eigenlijk allemaal een beetje hetzelfde. Eiland ontdekken, lekker koken of ergens een hapje eten en de reis plannen voor de volgende dag.

Dit was op Texel de reis naar Vlieland. Als snel besloten we over de Noordzee te gaan. Spannend maar jha..... eens moet de eerste keer zijn. Het zou een lange reis worden en konden ook niet al te vroeg vertrekken omdat we anders stroming tegen zouden krijgen. Als we maar na 19.00uur de vaargeul binnen zouden komen bij Vlieland was het prima.
Zo gezegd zo gedaan. Maandag ochtend de boot losgegooid en op weggegaan naar de Noordzee. Het was vies weer, regen en koud. Maar als het goed is zou dit allemaal wegtrekken. Ook zouden we op de Noordzee zelf wind tegen hebben waardoor we moesten laveren, maar dit wisten we allemaal al van te voren dus we lieten alles maar over ons heen komen.

Toen we de vaargeul van de veerboot gepasseerd waren moesten we tussen 2 zandbanken heen. De golven rolden om op de plaat. Dit maakte een mooi geluid en zag er geweldig uit. De deining werd steeds groter en hoger en langzaam begon de Commeraal te leven. We stuiterde heel wat af in de golven maar dit gaf een geweldig gevoel.

 

Na een paar uur varen begon de maag van Celina verveld doen. Shit, ziek. Whaaaa zeeziek. Jakkie, hier had ik duidelijk geen zin in, maar ja, je houd het niet tegen. Gelukkig viel het reuze mee en na een paar keer buitenboord gehangen te hebben en een klein slaapje wist ik er mee om te gaan. Tussen door wel even van jas verwisseld. De verschillende lagen die ik aan had bleken te weinig zijn waardoor ik het erg koud had. Volgend seizoen toch echt voor een zeilpak gaan kijken.

 

We hebben ook nog een opstapper mee gehad op de Noordzee. Een klein vogeltje heeft een tijdje met ons mee gelift. Hij was totaal niet bang, waarschijnlijk uitgeput. Hij probeerde telkens weg te vliegen maar na een paar meter vliegen kwam hij toch weer terug. Hij heeft zelf even binnen gedag gezegd bij Spike en James. Na wat stukjes brood en een dutje is hij dan na een paar uurtjes toch echt vertrokken.

 

De reis ging volgens plan. Wel duurde hij een paar uur langer waardoor we in het pikkedonker pas bij Vlieland aankwamen. Allebei op de uitkijk. Goed kijken naar de boeien en proberen in de vaargeul te blijven varen. De stroming was enorm dus werden letterlijk naar Vlieland geblazen/geduwd. Met zo'n 8 knopen zat onze reis er bijna op. We konden nog net 2 onverlichte boeien ontwijken. Maar we waren er. Voorzichtig de zeilen binnengehaald en de boot klaar gemaakt om de haven binnen te varen. Zo, dan merk je hoeveel stroming er is. Bijna overdwars weer als een krabbetje naar binnen en een box gezocht. Het was erg rustig dus er was plaats zat. Na een lange dag kwamen we om 21.30uur aan. De hondjes hebben het super gedaan. Ze hebben heerlijk binnen liggen slapen, maar nu waren ze wel toe aan een wandelingetje. 
Daarna mijn moeder(Christa) en Rene opgebeld dat we veilig waren. Ze hadden pas 11keer gebeld of we er al waren. hahaha, ze waren blij om te horen dat het goed ging.

Na een lange dag weinig eten toch om 22.00uur 's avonds nog wat gekookt. Jammie, wat smaakte zo iets simpels zo ontzettend goed. 

Dinsdag hebben we een rustdag ingelast. Een super mooie wandeling gemaakt, over het strand, de heide en door het bos. Wat is dit een geweldig eiland. Hier gaan we zeker nog eens naar terug.

 

 

 

 

Op Woensdag zijn we naar Terschelling gevaren. Een kort stukje na zo'n 3uur varen waren we er al. Hier zijn we 's avonds heerlijk uiteten geweest. Ook kwamen we tot de ontdekking dat de vissershaven vol lag met vissersschuiten uit Bruinisse. Vol geladen met mosselen. Whahahahaha de Zeeuwse mosselen komen gewoon van de waddenzee. Wat een ontdekking.

De week ging snel. We besloten de Waddenzee te laten voor wat het was en donderdag zette we koers op Makkum. We gingen weer terug naar het IJsselmeer. 's ochtends vroeg zijn we vertrokken. De reis ging prima. We zijn over de ondiepte boontjes gegaan. Dit was de veiligste route. Wel iets langer maar dat vonden we juist wel leuk. 

   

Om ongeveer 2uur waren we bij de sluis in Kornwederzand. Hier was een oefening van de ME aan de gang. Allemaal 'relschoppers' politie-boten en ME mensen stonden op de sluis, vissersboten en zaten in busjes.

Weer in Makkum zijn we even de nodige spullen gaan halen. De gasfles was leeg, en we hebben bij de water-sportwinkel wat gereedschap gekocht om het zeil te maken. De stiksels van de fok laten wat los en willen dit gedeeltelijk zelf maken. Ook zijn we bij de zeilmakerij geweest om te kijken of ze dit konden maken en hoeveel het ong. ging kosten. Ze konden geen exact bedrag zeggen maar rond de 150euro zou dit gaan kosten. Waarschijnlijk willen we dit van de winter gaan laten doen. 

 

Vrijdag zijn we gaan varen. Dit keer op het vertrouwde IJsselmeer. Geen gedoe met hoog en laag water en konden dus vertrekken en aankomen wanneer we wilde. We zijn uiteindelijk na een lekker tochtje in Enkhuizen uitgekomen. Zaterdag begin van de middag, nadat we de binnenstad van Enkhuizen hadden bekeken zijn we naar Lelystad Batavia gevaren. Waar we op Zondag ochtend nieuwe schoenen voor Alwin hebben gekocht en ik (Celina) een gezellige praatje gemaakt heeft met Huub. De horeca-manager van La Place Batavia, mijn oude baas.
Om 12.00uur heeft Huub ons uitgezwaaid en zijn we weer terug gevaren naar Makkum. Onze vakantie liep ten einde. 

De laatste zeiltocht van de vakantie hebben we heerlijk voor de wind kunnen varen met alleen de fok. We hebben heerlijk genoten van het weer. De stuurautomaat deed vandaag het werk. Alwin heeft wat opgeruimd en is een beetje aan het klussen geweest. Celina heeft heerlijk in de zon haar boekje gelezen. Een super afsluiting van een volle, drukke maar vooral heerlijke vakantie.

Om 20.00uur kwamen we aan in Makkum en na het opruimen en schoonmaken van de boot zijn we met een tevreden gevoel naar huis gegaan. Nog een laatste knuffel voor de boot en een aaitje over de zee-reling om hem te bedankten voor deze geweldige vakantie die we niet snel gaan vergeten.
De Commeraal lach trots tussen zijn andere vriendjes, en wij, wij reden naar huis. Terug naar het dagelijkse leven, op weg naar de volgende reis met een mooie herinnering rijker.   

 

Comments   

 
0 #1 alwin 2010-10-15 10:56
Leuk geschreven.
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh