Regen, blaren en toch genieten!

Er stond weinig tot geen wind toen we vertrokken uit Kirkehamn. We waren blij dat de motor na een uur weer uit kon en we eindelijk de zeilenkonden hijsen. We hadden weer een heerlijk windje van achter wat al snel aantrok tot ong. 20knoop met uitschieters naar 25knopen. We besloten na een paar uur keihard zeilen met een gemiddelde van 7knoop het grootzeil naar beneden te halen en alleen op een uitgeboomde fok verder te varen.

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030033_1

We wilden in 1x naar Stavanger zeilen maar besloten bij Tananger naar binnen te gaan. We waren al erg moe en we wilden niet in het donker tussen allerlei rotsen te moeten navigeren. Tananger is een werkhaven. Veel industrie, grote boten en heel erg vies water! We lagen vast, konden een hapje eten en lekker slapen, maar dat was dan ook echt wel alles.

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030009_2

De volgende ochtend zijn we snel weer verder gevaren. Helaas was de wind helemaal weg en moesten op de motor naar Stavanger. Er kwamen erg veel grote boten langs, opletten dus! Bijna in Stavanger aangekomen verwelkomde een zeehond ons. Het blijft mooi om te zien. We hebben de boot in BØrevigå gelegd. Dit is de haven naast het oliemuseum, waar in onze 2 dagen Stavanger ook een kijkje hebben genomen.

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030009_3

In het oliemuseum krijg je alles te zien over de geschiedenis van de boorplatformen, dus het zoeken van olie. Erg interessant, leuke filmpjes en erg leuk om te zien hoe groot en welke boorplatformen we in de verte zien als we op zee varen. Stananger is een gezellige toeristische stad. Mooie gebouwen die we allemaal in zouden kunnen gaan, maar daar hadden we niet zo'n behoefte aan. We hebben heerlijk op een terrasje aan de haven gegeten en onze ogen uitgekeken naar alle matroosjes die een dagje vrij hadden en in hun pakjes een biertje stonden te drinken.

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030009_4

We hebben 2 dagen in de haven gelegen. We moesten nieuwe kaarten hebben van het nieuwe gebied waar we naartoe wilden, de was moest gedaan worden en ook een kleine reparatie aan de boot gedaan. Alwin heeft het dak opgespannen omdat die erg uitelkaar werd getrokken door de vele krachten die er opkomen met veel wind. We wisten dat dit probleem er al was. Alwin had al een plaat besteld die we nog moesten monteren maar hadden hier voor vertrek geen tijd meer voor gehad. Nu hebben we een tijdelijke oplossing gemaakt die er voor zorgt dat het dak niet verder naar boven kan worden getrokken.

In de stromende regen zijn we na 2 dagen vertrokken richting Lysebotn. Dit is een klein plaatsje helemaal aan het einde van de Lysefjorden. Helaas stond er weer geen wind dus hebben eerst nog even 20liter diesel in de tank gegooid. Op de kaart stond een mooi tekentje van een bezinepomp. Dus wij volle moet erheen om te tanken, helaas was dit geen pomp aan het water, dus moesten naar het benzinestation om de hoek. We zijn toen 2 keer heen en weer gelopen met ons jerrycan. Dit ging ook prima!

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030042_4

Eenmaal terug bij de boot kwam er een enorme motorboot aangevaren, die even heel dicht bij de kant wou aanleggen. Dit ging even niet helemaal goed! Oeps, het anker raakte het raam van het huisje wat er voor stond.....pfff, sukkels. Er werd niet echt gekeken naar de schade want familie perfect werd met de taxi afgezet. Ze gingen een dagje varen, haar perfect in de krul, schoentje netjes en de mannen de haar in een heerlijke scheiding. Glaasje bubbels in de hand en daar gingen ze weer!

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030042_3

Het regende inmiddels niet meer en zijn verder gevaren naar onze eindbestemming die dag. We moesten nog 30NM varen en dit keer alleen op de motor. Er was echt geen zuchtje wind. We wisten toen nog niet dat dit misschien wel de mooiste tocht ging worden van onze reis naar Noorwegen. We hadden al een paar uur gevaren toen we eindelijk de brug onderdoor vaarden die de ingang van het fjord is. Het was niet heel erg zonnig, de toppen van de bergen waren af en toe in de mist en misschien was het juist daarom nog wel mooier. De bergen rond om ons heen zagen er erg grillig uit. Wouw, wat is het hier gaaf. We vaarden rustig verder het fjord in en het werd steeds mooier, we werden er stil van. De foto's die we maakte zijn mooi, maar in de werkelijkheid is het nog veel mooier. We zagen watervallen, de Preikenstolen en enorme spleten in rosten echt super. We zijn helemaal tot het eind gevaren en hebben daar onze boot aan een zeer flexibele, wiebelige finger piers gelegd. We kijken uit op een zeer mooie waterval en terug het fjord in. Wouw!

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030003

Er lagen nog een paar andere bootjes van lokale mensen en er stonden wat tentjes. Het begon weer wat te regen, maar het maakte allemaal niets meer uit. Het is zo mooi, we genieten echt.

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030042_1

P8050067

De volgende dag hebben we een hiki gemaakt naar the mountain plateau at Kjerag. Je kan een bus nemen naar het café de ØygardsstØlen en vanaf daar de wandeling door de bergen heen maken. Maar dat is natuurlijk niet leuk vind Alwin. Dus daar gaan we. 7,5km omhoog, waarvan 1,1km door een donkere tunnel. (het duurt maar even, het is zo voorbij) Eenmaal boven even uitpuffen en dan weer verder. Het is echt klimmen en klauteren. Eigenlijk wel erg leuk. We gaan nog verder omhoog, dan weer omlaag, vervolgens weer omhoog om daarna weer omlaag te gaan. Dan nog 1 keer helemaal omhoog naar 1000meter. Nog even een stuk door de sneeuw en dan Wow, wat een uitzicht.

P8040050

P8040063

P8040064

We kunnen de boot zien liggen als een piep klein stipje, een zeer mooi plateau waar je heel diep naar benden in het fjord kan kijken en nog een dikke steen die tussen een paar rotsen zit geklemd. Hier kan je op staan en je hebt dan 1000meter onder je helemaal niets.....als je valt tja....daar moet je gewoon niet aan denken.

Celina_op_steen_2

P8040046

Na een tijdje genoten te hebben van het uitzicht, wat drinken en een zelf gebakken broodje gaan we weer terug naar beneden. Weer omlaag, omhoog enz. Sommige stukjes zijn erg steil, ik glei dan maar stukjes op mijn billen naar beneden. Eenmaal bij het café eerst maar eens een ijsje. pfff... we beginnen onze voeten al flink te voelen, nog 7,5km te gaan. Helaas begint het te regen. Dus in de stromende regen de laatste kilometers terug naar beneden. De laatste meters gaan zeer langzaam. We komen wat naaktslakken tegen, maar gelukkig gaan we nog wel harder dan zij! 's Ochtends om 10.30uur vertrokken en 's avonds om 20.30uur weer terug op de boot. Pfff, we zijn kapot, hebben veel blaren maar zijn trots op ons zelf. Wat een ervaring, wat is het hier toch gaaf. We genieten volop.

Het is alweer maandag. We beginnen ons te realiseren dat we nu alleen nog maar terug gaan varen. We besluiten nog 1 nachtje te blijven en morgen weer terug te trekken richting Farsund. We zullen nog naar een aantal eilandjes varen maar dit is helaas alleen nog maar naar beneden. pfff wat gaat de tijd snel.

Liefs de Crew

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030042_5

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030042_9

Regen_blaren_en_toch_genieten_P8030042_10

Wij_samen

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030080

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030009_5

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030074

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030067

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030009_6

Regen_blaren_en_toch_genietenP8030009_12

Comments   

 
0 #10 Wilma en Marinus 2012-08-12 17:49
Wow, wat een gave tocht! Prachtige foto's, zeg! Geniet ook nog van de terugreis en kalm aan ,he?! Liefs van ons.
Quote
 
 
0 #9 Leo Hekker 2012-08-08 22:50
Geweldige foto's !!! Wie waagt er zijn leven op een ingeklemde rots ??? Zo te zien Celina -- jaja....
Quote
 
 
+1 #8 Martin 2012-08-07 20:19
Klinkt GOED!!
Geniet van de vakantie, we komen de foto's bekijken en verhalen horen als jullie weer in Zwolle zijn!

Groeten Martin
Quote
 
 
0 #7 Leo Hekker 2012-08-07 16:23
En op 7 aug om 17:20 gespot op "marine traffic" op weg naar Frafjordhelane. Lijkt mij een heel mooi gebied! Het is een voorrecht als je met een schip bent!
Quote
 
 
+1 #6 Margreet Hekker 2012-08-06 21:24
Weer een mooi verslag. Bikkels hoor, zeilen en een forse wandeltocht. Ik hoop dat het snel wat beter weer wordt voor jullie. Ik Zag dikke buien op het weerbericht net.
Quote
 
 
+1 #5 Margreet Hekker 2012-08-06 20:55
we zitten in assen,maar gelukkig heeft leo de laptop bij zich en mag ik eindelijk ook even hekkiez lezen. Het plateau weer op de slippers gedaan? Goede terugreis.
Quote
 
 
0 #4 Leo Hekker 2012-08-06 19:55
Goed leesbaar relaas en spannend - petje af! (Ja die heb ik soms op). Fijn dat je ons laat meegenieten van jullie avonturen. Ik hoop dat je ook van de terugweg geniet. Zal wel werken zijn nu je moet laveren. Maar ja je kunt wel heeel lange slagen maken. Goede terugreis.
Quote
 
 
+1 #3 Deborah 2012-08-06 19:18
Wow... Wat stoer! Ik heb dat plateau even opgezocht maar dat is wel erg mooi!
Jullie hadden gelukkig wel genoeg eten en drinken bij (en niet verdwaald)! En inderdaad voor je het weet zijn jullie weer terug, het duurdt maar even! ;)

Liefs
Quote
 
 
+1 #2 C&R 2012-08-06 19:09
Leuk, tja nog ander halve week
Ok het weer is gunstig tot aan het weekeinde
Zondag weinig wind en dan een paardagen zuidelijke winden, dat wordt in grote rakken naar beneden kruizen
Ik verwacht dat het pas eind volgende week weer gunstigere winden wordt
Dit alles omdat er een depressie ontstaat even ten zuiden van Groenland, maar het is nog erg onzeker of hij zo groot word als dat men berekend 30% kans
Woensdag kan ik wat meer zeggen!
Quote
 
 
+1 #1 christa en rene 2012-08-06 19:04
wat hebben jullie ontzettend veel gezien en genoten, om jaloers op te worden. Zachtjes aan moet je weer aan de terugreis beginnen. HELAAS zou je haast zeggen. Nog veel genieten van de omgeving waar je komt en tot het volgende verhaal en foto's. xxx
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh