Weer veilig terug in Nederland!

Met veel moeite hebben we de trossen losgegooid bij Lysebotn. De wind was flink wat aangetrokken en we lagen tegen de kade aangedrukt. Met extra touwen hebben we de boot omgetrokken zodat we recht weg konden varen. Anders konden we de draai niet maken en werden we weer tegen de kade teruggeduwd.

Op de motor varen we het fjord uit Helaas wel wat wind maar vol op de neus. Het blijft mooi, maar we varen dit keer wat sneller en stoppen niet overal om te kijken. We merken dat de omgeving al snel went. Alwin bakt een heerlijk broodje. Jammie, dat word smullen straks.

P8060070

P8060073

P8060074

P8060075

Eenmaal de hoek om uit het Fjord zijn we lekker gaan zeilen. Met alleen een klein stukje fok knallen we de golven in. Best wel weer even pittig, laverend gaan we naar onze volgende bestemming. Weer een heerlijk plekje. We liggen aan een stijger bij een eilandje dat Vardholmen heet. Lekker beschut voor de harde wind en weer een steiger voor ons alleen. Wat een verschil met Nederland.

P8090008

P8090094

De volgende ochtend vertrekken we met flinke wind, terug naar Tananger. We merken dat het navigeren tussen de rotsen na die paar weken ons al heel wat makkelijker afgaat. Eenmaal vol op zee voorbij stavanger hebben we de wind weer van achter met een heerlijk zonnetje. Het plan is om naar het eilandje Rott te gaan, maar de wind was te sterk en te ongunstig om daar binnen te lopen. We hebben voor de veilige optie gekozen. Tannager en tja dat vond Celina helemaal niet erg. (Kon ze weer even lekker internetten)

P8060085(Natuurlijke haarlak van Celina!)

Na wat eten gaan we even internetten in de lobby van het hotel vlak bij de haven. We willen even naar het filmpje kijken van Epke Zonderland. We hadden gehoord dat hij de gouden plak binnen had gehaald. We zijn erg blij voor Epke maar ook super trots op zijn Coach Daniel Knibbeler. Leuk dat je als coach ook word gehuldigd! We lachen ons rot! Wie had dat gedacht, Daan op de tv! Als een superheld.

P8070089

P8070088

De volgende ochtend varen we een stukje verder naar beneden. Vlak bij Egersund gaan we voor anker. In een mooie baai. We gooide nog even het vislijntje uit. We hadden al snel beet, alleen dit is wel een hele enge grote vis. We keken elkaar eens aan....pfff....die gaan we niet eten. Hij is een halve meter lang, spitse lange bek van 12cm en ong. 4cm dik en zeer flexibel. We horen later dat dit een Geep was. We halen de haakjes uit zijn bek en gooien hem weer terug.

De volgende dag op naar een volgend ankerplekje. Dit wordt onze laatste keer ankeren in Noorwegen. De laatste rustige plek voordat we ons klaarmaken in Farsund voor vertrek naar Nederland.

We varen met een hoge snelheid langs de rotsen om de ingangen te vinden. Yes, daar is hij. We minderen zeil en varen naar binnen. We varen nu eindelijk 3,5/4knoop en we gooien nog even snel het lijntje uit. Je weet maar nooit! Whahaha, na 2 sec. hebben we al beet! Zeilen naar binnen en Alwin vaart een paar kleine rondjes zodat we even de vis kunnen binnenhalen voordat we het anker laten vallen. Het is een echte grote! Jammie, dat word smullen zo. Het bleek een Pollak te zijn. Het is een kabeljauw achtige vis. Pff..wel veel rotzooi krijg je ervan, maar we worden er al handiger in.

P8090100

P8090102

P8090101

P8090103

De rotzooi ruimen we op als we het anker hebben laten vallen op weer een zeer mooi plekje (Berefjorden). We varen door een kleine opening tussen 2 bergen door. Spannend de boot had daar niet kunnen keren. Het water is zeer helder, we vinden het moeilijk om de diepte in te schatten. Maar de diepte beter zegt dat het 4m is dus dat nemen we maar aan. We liggen bij het Berefjord. Weer een klein watervalletje is. Genieten van een vers visje, zonnetje en wat te drinken.

Zaterdag middag varen we het eerste stuk op de motor richting Farsund. Gelukkig trekt de wind na een halfuurtje aan en kunnen we voor de wind het laatste stuk zeilen achternagezeten door Bolbliksem liep iets harder. Achteraf kennis gemaakt in de haven. Heerlijk vertrouwd leggen we de boot aan. We maken ons klaar om de volgende ochtend al te vertrekken naar Nederland.

Nadat we de tank vol hebben gegooid varen we met gemengde gevoelens weg van Noorwegen. Even komen de emoties bij mij los, ik mis Manon en Spike toch wel heel erg, maar het is ook erg spannend omdat ze veel wind opgeven.

We besluiten onze nieuwe deVries fok 18m2 alvast te hijsen. De eerste keer met de spiksplinternieuwe fok! Het grootzeil gaat in het derde rif. We varen een halve dag op de motor en kunnen dan heerlijk zeilen. Met 12knopen wind vliegen we vooruit. Zelfs met een gereefd groot zeil. Hmm is onze oude genuea dat niet ook aan vervanging toe. We gaan richting Denemarken zodat we aan lager wal zijn als de wind aantrekt. (Op advies van Leo en Rene).

De eerste nacht gaat prima, we wisselen om de 3uur elkaar af. Maandag ochtend begint de wind flink aan te trekken. Wat zijn de grib files toch handig. De golven worden hoger, we gaan goed hard. De boot doet het super, de nieuwe fok staat als een huis en Alwin is een topper. Helaas is mijn maag al snel van streek. De komende 24uur ligt ik uitgeteld op de bank. Alwin staat er alleen voor, en hij doet het prima. Emmertjes legen, koers houden, zeilen trimmen, andere boten in de gaten houden, weg duiken voor hele grote golven die over de boot spoelen en af en toe een paar minuten zijn ogen dicht.

De volgende ochtend hoor ik dat hij het allemaal erg mooi vond, vooral 's nachts. De vele vallende sterren, het lichtgevende water en de hoge golven. Hij had 28knopen op de windmeter gezien....pff wat een boel! De wind is gelukkig weer wat gaan liggen en ik kan weer /wat doen. Eten en drinken gaan nog niet maar ik ga Alwin aflossen zodat hij even kan liggen.

We hebben flink doorgevaren, zo goed zelf dat we niet woensdag ochtend maar dinsdag avond al aankomen. Dat is een lekker vooruitzicht.

De laatste uren valt de wind weg. We varen het laatste stuk op de motor. We maken een heerlijke douche voor ons zelf, daar knap ik een eind van op en kan weer wat eten en drinken. Om ong. 19.30uur leggen we aan in de overvolle haven van Vlieland. We liggen 8dik. Met nog zo'n 350 andere boten om ons heen. Wat een verandering. Maar het voelt toch ook als thuiskomen.

We hebben de afgelopen weken veel geleerd, we hebben een super mooi stukje van de voor ons onbekende wereld gezien en in totaal staat het log nu op 10027.0NM Dit betekend dat we deze vakantie zo'n 750NM hebben afgelegd!

Nog een paar dagen genieten van het mooie weer in Nederland en dan volgende week begint het werkleven weer. Volgende week vrijdag is de 24uurs race, dus daar gaan we ons nu op focussen!

Liefs de Crew

Comments   

 
0 #4 Leo Hekker 2012-08-16 11:46
Leuk verslag van de afsluiting. Jammer dat Celina misselijk is geweest......
Quote
 
 
0 #3 Abi &Pete 2012-08-15 20:26
Wow! Klinkt echt Super gaaf allemaal! Ik heb er nu al zin in de aanvullingen te horen op het werk! Groetjes vanuit je volgende bestemming;)
Quote
 
 
0 #2 john en rian 2012-08-15 17:50
heerlijk om jullie verslag te lezen en de foto's heel even voel ik dan de golven en hoor de stilte..hihi... succes voor as vrijdag...eitje ...voor team celina en alwin!!!
Quote
 
 
0 #1 C&R 2012-08-15 17:21
Wederom een fantastisch verhaal, heerlijk om het allemaal weer te lezen, maar ik ben (wij zijn) toch wel heel blij dat jullie weer heelhuids thuis zijn!!!! Knuffel van Spike (die het fantastisch naar zijn zin heeft bij ons en dadelijk niet meer weg wilt!! Veel liefs en tot gauw xxxxx
Quote
 

Add comment


Security code
Refresh