Weekend 2 juli t/m 4juli 2010

Na een week uitgekeken te hebben naar onze eerste  tocht (spannend) was het vrijdag 2 juli 2010 zo ver.

Alwin heeft een middag vrij genomen om het eten te kopen en alles klaar te maken voor vertrek. In de week daarvoor hadden we al heel wat klaar gezet voor vertrek. Celina heeft wat nieuwe spullen gekocht zoals, bordjes, glazen, soepkommen, kaasschaaf enz.

 

Om kwart over 6 na de wedstrijd Nederland – Brazilie(die Nederland natuurlijk won met 2-1) kwam Alwin en de hondjes met een auto volgeladen Celina ophalen bij haar werk.
Het weekend was nu echt begonnen. Op naar Makkum.

Na een uurtje rijden zijn we in Makkum aangekomen. Daar lag hij, onze boot. Beetje onwennig zijn we aan boord gegaan. Het was erg warm. Snel alles open gezet zodat het wat kon afkoelen.
 Toen alle spullen aan boord gebracht. Het was gelijk 1 grote zooi. Maar na een halfuurtje opruimen begon het dan toch echt  onze boot te worden. De gordijnen hingen weer, koelkastje stond vol met lekkere dingen en het zweet droop van onze gezichten.

Het was inmiddels rond de klok van 8uur. Alwin was bezig met het eten. Plonss… daar lag Celina en James opeens in het water. Heerlijk afkoelen.
Ons eerste maaltje aan boord was een kop soep met stokbrood  een stukje kaas met wat olijven. En natuurlijk een heerlijke rose. Wat een luxe.

 

 

 

We hebben besloten om die avond in de haven te blijven liggen. De buur boten gingen nu nog een ankerplek zoeken, maar dit leek ons niet verstandig. De buren lagen er pas sinds mei maar vaarden al heel wat langer. Eerst maar is even wennen aan de boot, de muggen, de geluiden en ons lekkere bedje in de punt. Na wat lezen zijn we lekker naar bed gegaan.

Op Zaterdag zijn we om half 10 vertrokken uit de haven. Na 10 keer overleg hoe we weg gingen varen zijn we dan gegaan. Alles ging in 1 keer goed. Wel bleef de boei even achter het touw hangen, maar dit ging allemaal net goed en Celina had hem net op tijd los.

Wow…. We varen, met zijn 4tjes op de boot. Het besef begon langzaam te komen. Nu moeten we nog gaan zeilen. Eerst de fok maar eens uitrollen.
Het eerste stuk ging erg goed, maar helaas bleef het laatste stuk hangen. Celina stond aan het roer en Alwin is het probleem gaan oplossen. De Genua lijn stond in de kuip te los waardoor hij boven in mee draaide en vastliep. Gelukkig had Alwin het snel door. Motor uit en daar gingen we. Helemaal zelf lekker aan het zeilen.

Na een half uurtje met de fok gevaren te hebben zijn we het groot zeil gaan hijsen. Ook dit bracht even wat problemen. Zoals Hans al had gezegd, moesten we de eerste rif nog goed doen, dit waren we natuurlijk vergeten. Ook bleven de plastic haakjes even hangen aan een rvs plaatje(hier kan je normaal het zeil in en uit de mast halen).  Na al dit hebben opgelost hing alles goed. We zeilden prima. Met een mooi windje van ong. 9 knopen en een gangetje van 4,5 – 5 knopen gingen we lekker vooruit.

Nadat alle zeilen omhoog waren en dat we  Makkum langzaam achter ons zagen verdwijnen gingen we proberen een koers uit te zetten op de GPS.  We hadden al gemerkt dat hij af en toe begon te piepen. Een knipperend stoplicht en een antenne icoontje stonden op het scherm. In de handleiding staat geen antenna en GPS positie bepaling mogelijk. Wat nu, dachten we?

Op onderzoek uit. Wat bleek is dat de soldeer verbinding van de coax kabel bij de GPS ontvanger aan de binnenkant was los gegaan. Dit was van buitenaf niet te zien. Na het opnieuw strippen van de coax kabel geprobeerd weer verbinding te krijgen. Zonder soldeerbout is dit lastig. Uiteindelijke met de interne kabel geklemd met een plasic kokertje zodat deze contact bleef houden. (Dit in de thuishaven even beter herstellen). Maar gelukkig na 5 minuten hebben we weer verbinding met 5 satellieten

Nu de coördinaten erin van de vluchthaven de Oude zeug. Hoe werkt dat eigenlijk? Dus weer de handleiding erbij. Ook niet onbelangrijk zijn de coördinaten zelf. Dus ook de kaart erbij. Na wat geklungel met de kaart en hoe de coördinaten gelezen moeten worden was het ons gelukt om koers uit te zetten. Heerlijk. 

 

Voor het eerst aanleggen met deze boot is natuurlijk best spannend. In de oude zeug aan de kade lag een boot dus gelukkig nog genoeg plek voor ons. Ook is de kade daar vol gehangen met grote banden. De kade lag aan de lij zijde. Op de motor zijdelings met de kade de boot stil gelegd en de wind drukt ons van zelf tegen de kade. Ook kregen we hulp van de Duitser die er ook lag.
Jeetje… we hebben gevaren, liggen in de vluchthaven met mooi uitzicht over het IJsselmeer. Liggen bij scheepswerf Jongert. Er liggen 2 enorme jachten. Maar de rest van het bedrijf is leeg, thuis even uitzoeken of ze failliet zijn ofzo.


 We besluiten nadat we de honden hebben uitgelaten nog even te gaan zwemmen. Ook de honden nemen we mee. Dit keer gaan de honden met zwemvest het water in zodat ze ook hieraan kunnen wennen.
James gaat als een speer. Hij voelt zich zo vertrouwd met het water dat hij zelfs wilt gaan spelen met Spike in het water. Hij beseft helaas niet dat als hij op Spike zijn rug klimt Spike half verzuipt. Dus snel naar ze toe gegaan om Spike te redden. Hahaha.

 

 

 Na het zwemmen hebben we een heerlijk maaltijdje klaar gemaakt. Snijboontjes, rijst en een runderlapje. Jammie, dit smaakt prima na een dagvaren.
Inmiddels was het begonnen met regenen. We hebben wat kleine plekjes ontdekt die lekken. Boven de keuken een klein schroefje en het raam bij de punt. Dit moeten we binnenkort in de haven maar eens even opnieuw kitten. En nee Hans. We gebruiken geen silicone kit!! Maar de kit die je ons hebt geadviseerd.
Zo, ook de tweede dag is bijna om. Nog even wat lezen, een rozetje en een biertje en dan lekker slapen.

Zondag 4 juli 2010, de dag van de terug reis. We zijn om half 8 wakker. Eerst ontbijten, een tosti met een kopje koffie. Zo, we zijn weer wakker.
We maken de boot klaar voor vertrek, we ruimen alles alvast op zodat we in Makkum gelijk naar huis kunnen. We hebben om 3uur met Guido en Mieneke afgesproken. Er is (bijna) geen wind, dus hopen dat we het halen. Voor vertrek nog even zwemmen, tja… er is geen douche in de buurt dus dan maar zo.

En nu, hoe gaan we dit nu weer doen. Vooruit weg varen durven we niet. Dit omdat de kant best dicht bij is en bang zijn om vast te komen zitten. Alwin heeft een prima idee, de achterkant los gooien, dan motor aan en wat gas geven en hopen dat de boot opzij trek en dat we zo kunnen omdraaien en weg kunnen varen.

Inmiddels wordt de boot achter ons ook wakker. 3 Jongens die zeer ervaren zijn met zeilen. Dus we hopen dat het goed gaat.
Maar jha… door de stroming wilt het niet helemaal lukken dus Alwin besluit maar net als met een auto wat te steken. Beetje vooruit, beetje achteruit. Dit gaat eigenlijk best wel oke! Alleen beetje hoop rook uit de motor. Volgende keer eerst wat langer warm laten lopen. Maar we varen weer en laten de vluchthaven van de oude zeug achterons.
We hebben gelijk de zeilen omhoog getrokken. Dit keer ging alles in 1 keer super. Er was echter 1 probleem…….er is geen wind. We liggen eigenlijk stil. Celina vind dit lastig, door de stroming kan je de boot nauwelijks recht houden. Alwin besluit om Celina haar gang te laten gaan en springt in het water om een paar rondjes om de boot te zwemmen. Ook James zwemt gezellig wat mee.
Gelukkig komen we heel langzaam iets vooruit. Alwin neemt het even over en Celina gaat ook nog even zwemmen. Celina heeft de waterlijn met een sponsje schoongemaakt. Deze was een beetje groen uitgeslagen en is nu weer mooi wit.

 

 

De wind begint weer wat aan te trekken, we halen alles weer binnen en Alwin vaart rustig verder. Celina geniet nog even van het weer en ligt heerlijk te zonnen op de punt.
Na een tijdje de stuurautomaat er opgezet. Dit is wel erg makkelijk. Verwachte aankomsttijd in Makkum is 14.15uur. Dus na de lunch eerst Guido en Mieneke gebeld dat het een uurtje later wordt. Gelukkig is dit geen probleem en varen rustig verder.


Na een tijdje is het eindpunt in zicht. Het eerste weekendje zeilen is een feit en zit er bijna op. Gelukkig gaat het aanleggen in de haven best goed voor de eerste keer.
Snel de boot afsluiten en naar huis.
We gaan op 17juli 2010 pas weer naar de boot. Volgend weekend is al vol met verjaardagen. Zaterdag de 17de komen Chris, Nel, Io en opa en oma Robberegt een dagje mee varen.

Zo, dit was het dan. Ons eerste echte weekendje weg met de boot.

Groetjes de Crew.

 

{artsexylightbox path="images/"}{/artsexylightbox}

 

Add comment


Security code
Refresh